Ska du bjuda hem gäster och tänker bjuda på någon klassisk saffransgryta med ris och granatäpple? Då har du kommit till rätt ställe, för här tänkte vi tipsa om hur du kan tänka kring att bjuda på vin till klassisk persisk mat!  

Perserna var mycket tidiga med att jäsa sitt vin och har en lång, kulinarisk tradition av både söta, bäriga och friska viner. Även om vin i dagens Iran är strikt förbjudet, eftersom man inte tillåter alkohol, så finns vinet i den persiska traditionen och den tar vi gärna med oss till Sverige och delar med oss av! Bestäm först vad det är du vill laga innan du försöker välja ut ett vin, eftersom de centrala smakerna kommer behöva balanseras lite olika med det vin du väljer.

Saffran och sött vin

När du ska göra en persisk klassisk gryta brukar man ofta använda saffran som huvudkrydda. Tillsammans med smör, granatäpple, nötter och torkad frukt kan du lyfta vilken kyckling eller risrätt som helst. Kombinera gärna din saffransgryta med ett vitt, bärigt vin med lätt sötma för att kunna möta de smöriga tonerna i din gryta. Vinet får gärna ha blommiga toner och gärna ha en honungskaraktär – fråga gärna din vinhandlade om det finns något vin som kan lyfta en saffransgryta.

Vill du ha en lite hetare gryta kan du laga en Morge Nardoni, som har hettan från chilin med granatäppelsirapens syra och sötma som smakbas. Servera med kyckling eller gör den vegetarisk med quorn. Till denna läckra gryta behöver du ett lite murrigare vin som kan balansera hettan från chilin på ett sätt som inte blir obehagligt i munnen.

Här kan du läsa om vinets betydelse i den persiska poesins tradition och lära dig mer om hur vinet har präglat kulturen i tusentals år!