Det finns många länder som producerar vin. Drycken smakar annorlunda beroende på tillverkningsland och område. Även närliggande områden kan producera viner som skiljer sig markant.

Det finns ett enormt stort utbud av olika viner och som konsument kan det vara svårt att välja. Vin är en komplex produkt med många faktorer som påverkar slutprodukten. Land, klimat, druva, tillverkningssätt, lagringstid och terroir är bara några av många saker som påverkar hur vinet kommer att smaka. Här kan du lära dig mer om hur vin smakar beroende på var i världen det är framställt.

Vinproducerande länder

Flaska rött vin med etikett på gammal kartong.Det finns många länder som producerar vin och vinproduktionen har ökat kraftigt i tillväxtländer som Kina. Till och med i Sverige framställs det vin trots det kalla klimatet. I vinsammanhang talas det om den gamla respektive nya världen. Den gamla världen utgörs främst av länder i Europa där vin har producerats i tusentals år, bland annat Italien, Frankrike, Spanien och Portugal. Den nya världen utgörs av länder där vin bara har tillverkats i ett par hundra år eller ännu kortare, bland annat i USA, Australien, Sydafrika och Nya Zeeland.

Skillnader inom den gamla världen

Många anser att vin från den gamla världen är de mest komplexa och intressanta. Det är även här som majoriteten av världens viner produceras. Över hälften av världens totala vinproduktion kommer från Italien, Frankrike och Spanien. Det finns dock stora skillnader mellan de olika länderna samt de olika regionerna i varje land. Trots att det är geografiskt närliggande länder är exempelvis ett klassiskt rött vin från Italien raka motsatsen till det unga, lätt kolsyrade Vinho verde-vinet från Portugal. En Rioja från Spanien karaktäriseras av dess vaniljaromer och många italienska rödvin har en distinkt smak av körsbär. Frankrike har många vinregioner varav Bordeaux och Bourgougne är de mest berömda. Trots att samtliga ovanstående länder tillhör den gamla världen, finns det stora skillnader. Det är dessa skillnader som gör vin så spännande och intressant.

Gamla världen jämfört med nya världen

Den gamla världen har längre traditioner vid framställning och lagring av vin. Ofta är det reglerat i enlighet med ländernas jordbrukslagar. Vinerna från den gamla världen karaktäriseras ofta som eleganta, jordnära och mineraliska mycket struktur och syra. Vin från den nya världen är ofta mer innovativa och karaktäriseras som runda, mogna, enkla och fruktigare samt en högre alkoholhalt.