Persiska högtider brukar vara en blandning av sekulära högtider från forniransk kultur men också högtider som firas av muslimer världen över. Välkända persiska högtider är Nouruz, det persiska nyåret som är känt i Sverige som ”eldfesten”, och Yalda – persiska motsvarigheten till midvinterblot.

När det vankas högtider är det lätt att man har glömt bort att köpa porslin och liknande, på https://varuhus1.se/ kan man hitta det mesta – både inredning men också små presenter att ge bort. Det är ett prisvärt ställe som har allt från kristallglas till ljusslingor och värmeljushållare men också skämtartiklar eller presenter till barn. Kanske hittar du några prisvärda tallrikar så du kan bjuda hela festen på en riktigt fulladdad Yalda med vattenmeloner och granatäpplen? In och kolla på deras utbud!

Fira persiska nyåret

Allt fler börjar bli bekanta med det persiska nyårsfirandet Nouruz – på svenska känner man igen det som ”eldfesten”. Den firas i mars och går att fira på Skansen men på flera håll i Sverige finns offentliga firanden. Det är en icke-religiös högtid för att välkomna det nya året och är ett glädjefirande utan dess like. Även om man kallar det för persiskt nyårsfirande så har man samma högtid i Azerbajdzjan, Afghanistan och även kurder firar Nouruz.

Gräset har ett stort symboliskt värde på Nouruz och man firar att våren är påväg. Elden har en central betydelse: man tänder små brasor som man hoppar över och sjunger följande ramsa:

Zardi-ye man az to

Sorkhi-ye to az man!

Yalda är en annan högtid som en del svenskar brukar känna till om de känner en exiliranier. Högtiden är matorienterad och man samlas och äter mat tillsammans för att fira årets längsta dag – därför infaller den i december här i Sverige och mat som kännetecknar högtiden är vattenmelon och granatäpplen. Se till att vara väl förberedd och kunna husera alla gäster i ett härligt och varmt firande, oavsett om det är till en persisk högtid eller för att kusinbarnet fyller år! Hitta alla dina presenter, inredning och smått och gott där det är prisvärt och fint.