Har du problem med att inte kunna husera släkten som kommer längväga resandes på besök? Känner du svärmor rätt kommer hon säkert dessutom att stanna lite längre än vad du själv hade hoppats på. Att bygga ett attefallshus kan man enkelt göra själv med enklare modeller, och idag behövs det inte heller krångliga bygglov. Nu kan mormor enkelt sova över tillsammans med annan släkt, eller kanske vill du låta tonåringen flytta ut dit och ge den lite utrymme?

Långväga besök kan ofta vara mysiga och roliga. Att ställa till med stora släktkalas hör livets goda till och även om du tycker det är roligt kan det ibland bli lite trångt. Kanske tvingas du ut i vardagsrummet på någon obekväm bäddsoffa och mormor och morfar trängs med ungarna i sovrummet. Nej, så ska det inte behöva vara! Skapa den perfekta gästfriheten och ge gästerna det utrymme de förtjänar efter en lång resa. Attefallshus är som ett gästhus som du kan bygga upp på gården och det krävs inte bygglov för det.

Nya regler för attefallshus

Inte nog med att man redan har förenklat reglerna för attefallshus så har man dessutom gjort det lagligt att bygga dem lite större än tidigare. Om det kan du läsa i både DN, SVT och i lokaltidningen Mitti.se. 30 kvadratmeter stora får nu attefallshusen bli, och får ligga intill ditt bostadshus. Attefallshusen har blivit mycket populära och det har nästan utvecklats till en egen inredningsgenre där man blandat compact living med mysiga inredningselement, fina textiler och behåller det där träfärgade från attefallshusets väggar. Du kan också välja att måla, välj gärna ljusa kulörter för att få rummet att kännas lite större. Stora fönster blir extra läckert till din gäststuga, även om det också kan göra att det blir lite kallare därinne på vintern.

Vad kan man använda attefallshus till?

Fördelen med attefallshus är att de har många bra användningsområden även när du inte har hela släkten på besök. Många använder det som permanentboende, det är till exempel inte ovanligt att det äldsta barnet får flytta ut dit för att få lite utrymme att sköta sitt. Det brukar vara ett smart sätt att få tonåringen hemma att tycka det är värt att komma hem – snarare än att bara vara borta hela tiden. Många använder det också som fritidshus, kanske förvarar de sina pelargoner och växter där på vintern eftersom många växter vi har hemma trivs i sådana svala klimat på vintern då de växer vilt vid medelhavet.

Vill du ha ytterligare ett tips kan man faktiskt bona attefallshuset med bra möbler och liknande, då kan du hyra ut attefalletshuset till någon student eller så. Sedan kan släkten bo där under somrarna, beroende på vad du kommer överens om med hyresgästen. Ett bra sätt att rädda en student från bostadslöshet samtidigt som du kan tjäna en liten extra peng att skicka till mormor!

Se till att inreda det mysigt och fint och bjud över gästerna utan att behöva skämmas över trängseln mer!