Nybakade bröd är något som så gott som alla uppskattar, vem du än frågar. Så även i Persien, där det finns en rik tradition av goda bakade bröd som är roliga och lätta att prova på att baka hemma. Det går dessutom väldigt bra som tillbehör att äta tillsammans med andra persiska rätter såsom grytor eller grillat kött.

Persisk matlagning smakar gott och är roligt att prova på eller låta sig inspireras av. Se till att du har en brödform och alla ingredienser redo, och sedan är det bara att sätta igång. En vanligt inslag på det persiska matbordet är tunnbröd, och ingår i många olika rätter. Det karaktäriseras av sin luftiga mjukhet och användningen av svartkumminfrön, även känt som nigellafrön, vilka ger det ett gott tuggmotstånd. Det är också lätt att baka – ett taftoon-tunnbröd, som det kallas, inkluderar utöver fröna bara några få ingredienser: vatten, mjöl, jäst, socker, salt, och matolja.

Låt dig inspireras

Medan originalet taftoon är ett tunnbröd så går det också att baka liknande bröd i form av en limpa. Se till att du tar med dig svartkumminfröna och håller det luftigt, så får du en liknande upplevelse. Ett annat persiskt bröd att låta sig inspireras av är barbaribröd, som karaktäriseras av sin frasiga skorpa som står i trevlig kontrast med den mjuka insidan, och som också använder sig av svartkummin, men även sesamfrön. Allra godast är bröden när de är nybakade, men de går att förvara några dagar i skafferiet eller på längre tid i frysen.

Gott att ha till brödet

Kebab,With,VegetableNågra klassiska persiska rätter som brödet går bra tillsammans inkluderar exempelvis grillat kött såsom kyckling och lamm, vilket kan vara gott att äta i form av grillspett. Även grytor och röror är bra kandidater, i vilka du med fördel kan bryta av bitar av brödet och doppa i grytan medan du äter för att de ska blötas upp och suga till sig aromer, något som det luftiga brödet lämpar sig väl till. Det är också gott att ha tzatsiki till brödet, eller att helt enkelt äta det som ett frukostbröd.