Även om många musiker i Iran möter stora svårigheter från myndigheterna så betyder detta inte att det är omöjligt att nå ut med sin musik. Det är dock betydligt svårare än i många andra länder.

Googoosh

Störst av alla artister från Iran är utan tvekan Googoosh, född Faegheh Atashin i Teheran 1950. Framför allt under 70-talet rönte hon stora framgångar, men efter revolutionen 1979 förbjöds kvinnor att sjunga, både offentligt och på inspelningar. Googosh stannade i Iran, men uppträdde inte mer i landet. Hon var dock fortfarande omåttligt populär, både i Iran och i flera andra länder i regionen.

Med tiden blev hon dock en symbol för motståndet mot regimen, och när hon vid det persiska nyåret spelade i Dubai reste tusentals av hennes landsmän dit för att se henne. Sedan dess har hon även uppträtt i London och Los Angeles. Många iranier, både i landet och i exil, betraktar henne som den främsta nationella ikonen.

Hypernova

Googoosh stannade kvar i Iran, men gav konserter utomlands. För rockbandet Hypernova var det svårare. De valde därför att flytta till USA. För att få inresevisum fick de hjälp av den demokratiske senatorn Charles Schumer, som skickade ett fax till den amerikanska ambassaden i Dubai. Det är inte bara i Iran som musik och politik är sammankopplade.

Angband

Googosh är kanske den iranska artist som har den största publiken utomlands, men Angband är det första iranska band som fått ett skivkontrakt i utlandet, i detta fall med tyska etiketten Pure Steel. Angband bildades 2004 i Teheran, och spelar power metal.