Under coronapandemin har resandet till andra länder minskat avsevärt. Tack vare PCR-test och reseintyg börjar dock alltfler europeiska länder att öppna upp för utländska turister igen. Trots corona är det möjligt att resa igen, men det är viktigt att resa ansvarsfullt och läsa på om de rådande inresekraven och lokala restriktionerna.

Coronapandemin har förändrat resenärers sätt att resa. Innan pandemin kunde vem som helst boka en flygbiljett i sista minuten och hoppa på flyget till och med samma dag. Under den globala pandemin har mycket förändrats. Flera länder stängde sina gränser, men i takt med att säkra PCR-tester har utvecklats är det många länder som nu välkomnar utländska turister. Här kan du läsa mer om hur du reser säkert och ansvarsfullt trots corona.

Reseintyg

Family,With,Two,Children,Going,On,Holiday,,Wearing,Face,MasksDe flesta europeiska länder kräver ett negativt PCR-test för att du ska kunna resa in i landet. Hos DocLab kan du snabbt och smidigt får ett reseintyg corona som gör att du kan resa till länder som Frankrike och Portugal. Utbildad vårdpersonal utför PCR-testet som krävs för reseintyget. Inom 36 timmar får du resultatet och intyget. Testning för reseintyg finansieras inte av staten och du måste därför vända dig till en privataktör på marknaden och bekosta testet själv. DocLabs mottagningar finns i Stockholm, Malmö och Göteborg. Reseintyget från DocLab innehåller samtlig information som behövs för att intyget ska vara giltigt för inresa, inklusive följande information:

  • Negativt provresultat
  • Tid datum för provtagningen
  • Ditt fullständiga namn
  • Ditt födelsedatum
  • Ditt passnummer
  • Signatur av läkare

Läs på om resmålets krav

Medical,Worker,Holding,Coronavirus,Covid-19,Np,Op,Swab,Sample,TestNär du ska ut och resa är det viktigt att du läser på om det specifika resmålets krav. På Utrikesdepartementets (UD) hemsida kan du se vad som gäller i det land du ska resa till. De flesta europeiska länder tillåter inresa vid uppvisade av giltigt reseintyg, men det är viktigt att du kontrollerar för just ditt resmål. Om du mellanlandar någonstans bör du även kolla upp om det det är några lokala reglerna som gäller. Bland annat Frankrike, Italien och Portugal kräver negativt PCR-test och reseintyg. Tänk på att inresereglerna förändras ofta och därför är det viktigt att kontinuerligt hålla sig uppdaterad om resmålets regler.

Om du är svenska medborgare behövs det inget PCR-test när du återvänder till Sverige. Däremot är det krav på negativt covid-19-test för utländska medborgare som vill resa till Sverige.

Håll avstånd och respektera resmålets restriktioner

För en säker och trevlig resa är det viktigt att du respekterar de lokala restriktionerna som gäller på resmålet. Allt fler europeiska länder välkomnar turister, men många länder har fortfarande striktare restriktioner än vad som gäller i Sverige. Munskydd på allmänna platser, även utomhus, är förekommer i många länder. Utegångsförbud efter en viss tidpunkt och striktare reserestriktioner inom landet förekommer också. Läs alltid på vad som gäller i just det landet som du ska åka till för att undvika att du får onödiga böter eller riskerar att uppröra lokalbefolkningen. Anpassa dig efter de rådande restriktionerna och håll avstånd. Under coronapandemin är det även bra om du undviker turistattraktioner och platser med stora folksamlingar.