Att många säger att Iranier som kommer till Sverige förstör vårt land är ingenting som är nytt. Rasism är etablerat världen över och muslimer från Mellanöstern är just nu några av de som är mest utsatta. Det här är någonting som vi lyfte i bland annat det här inlägget, där vi lyfter artisten Arash och pekar på det faktum att trots att han är från Iran så är han som vem som helst i Sverige.

Det här kan även göra att det ibland blir svårt att lyfta saker som FAKTISKT är fel i Iran, exempelvis att en kvinna blivit fängslad för att hon försökt gå på en volleybollmatch i Teheren. Låter det märkligt? Det är dessvärre sant. Själva fängslandet av Ghoncheh Ghavamim, som kvinnan heter, har väckt mycket starka protester världen över – någonting som självklart är bra. Numera vet vi inte riktigt hur det går för kvinnan, men enligt Sveriges Radio (som fått sin information från Amnesty International) är det senaste som hördes att hon i fängelset matvägrade från 1 november. Det innebär att det är en stor fara hennes hälsa.

Skillnad på land och person

Hur det blir för Ghoncheh återstår att se. Men det är fint att se hur hon kämpar, även om en önskar att det inte skulle behövas. Vad gäller oss i Sverige är det viktigt att komma förstå skillnaden på sak och person. Det är Iran som land som vägrar låta kvinnor ha samma rättigheter som män. Och nog är det så att landet har personer i fråga som bestämmer, men det är inte alla iranier som håller med om detta. Det är snarare så att många protesterar eftersom de vill ha lika villkor för alla. Exempelvis är Rihaneh Rouhani som säger som följer:

– De yngre ifrågasätter mer just nu, precis på det sättet som Ghoncheh har gjort, säger hon. Varför skulle inte jag som kvinna kunna spela fotboll eller gå på en fotbollsmatch oavsett vilket kön det är som spelar?