Allt fler länder börjar att lätta på sina restriktioner och resandet börjar så smått att ta fart igen. Men att restriktionerna lättar innebär inte att du kan resa som förut. Resandet har förändrats till följd av pandemin och det är därför viktigt att du har full kontroll på vilka regler som gäller, och vad du bör tänka på.

Många av oss drar en lättnadens suck i takt med att många av restriktionerna försvinner. Resplanerna, som har varit nerstoppade i byrålådan under ett par års tid, dammas av och vi drömmer oss snabbt iväg till olika resmål runtom i världen. Vi jämförpriserna på olika resor och funderar på om Airbnb är det bästa alternativet för boendet, eller om det är bäst att ta det säkra före det osäkra och boka ett hotellrum.

Tyvärr är det idag inte lika enkelt att resa som det var före pandemin. Du måste vara betydligt mer aktsam när du reser, och även planera resandet mer omsorgsfullt än tidigare. Här är tre punkter som du bör tänka på innan du beger dig iväg:

• Glöm inte munskyddet
• Kontrollera vilka regler som gäller för ditt resmål
• Kontrollera även länderna “på vägen”
Vi kommer att gå igenom var och en av punkterna i det följande.

Glöm inte munskyddet

Det första som du bör packa ner i din resväska är ett munskydd och det är dessutom något som du ska stoppa ner flera av. I många länder kommer det att vara ett krav på att bära munskydd under lång tid framöver. Även om du inte är tvungen att använda det alltid och överallt, kommer det att vara ett krav i vissa offentliga miljöer. Exempel på sådana miljöer är offentliga lokaler, kollektivtrafik och sjukhusmiljöer. Även vissa privata företag, som till exempel större affärscentrum, flygbolag och Uber, kommer sannolikt att kräva munskydd under ett bra tag framöver.

Kontrollera vilka regler som gäller för ditt resmål

När du åter ger dig ut på resande fot till andra länder är det viktigt att du dagligen kontrollerar regelverket för det land som du ska åka till. Varje land bestämmer självt reglerna för hur pandemin ska hanteras, och vilka åtgärder som ska vidtas för att minska smittspridningen. Detta gäller även inom EU, där två länder som gränsar till varandra kan ha olika regler. Beger du dig utanför EU måste du vara än mer uppmärksam då skillnaderna i regelverken kan vara betydligt större än mellan olika länder inom EU.

Kontrollera även länderna “på vägen”

Det är inte tillräckligt att du endast kontrollerar reglerna i det land som du ska resa till. Du måste dessutom stämma av regelverket i de eventuella länder där du kommer att sätta din fot under resans gång, även om det endast är fråga om en mellanlandning på en flygplats. Även här skiljer sig reglerna åt och i många fall är det flygplansbolagens personal som utför kontrollerna, innan du kan sätta dig på flygplanet mot din slutdestination. Du får därmed inte möjlighet att korrigera eventuella misstag som du gjort, genom att inte fylla i olika “locator forms” eller inte har korrekta vaccinationsbevis, när du kommer fram. Du kommer inte ens på ditt flygplan om du fattas några dokument eller intyg.