Ett vattenfilter använder du för att på ett enkelt sätt göra vatten fritt från bakterier och annat som kan skada din hälsa. För många är det ett absolut måste att ha med på utlandsresan. Det bör det vara för dig också.

Om du bor i Sverige är du van vid att dricksvattnet i kranen håller hög kvalitet. Så är det verkligen inte i alla delar av världen. Av den anledningen är ett vattenfilter en av de första sakerna du bör packa ned om du ska åka på campingresa i Iran eller safari i Afrika.

Vattenfilter – ibland livsnödvändiga

vattenfilterOm du frågar proffsresenärerna är ett vattenfilter ett måste på utlandsresan. Till dem hör Evelina Utterdahl. Hon berättar i en artikel i Expressen som publicerades 2018 att hon hade spenderat de fem åren dessförinnan på resande fot. Under den tiden hade hon hunnit med att besöka inte mindre än 73 länder. Enligt henne är vattenfiltret bland det viktigaste. Med det går det att dricka kranvattnet i vilket land du än besöker, vilket är ett stort plus – inte minst ur ekonomisk synvinkel då du slipper köpa vatten på flaska. För vissa har vattenfiltret varit en livräddare. Miyuki Harwood gick vilse i Sierra Nevada-bergen i USA. I en artikel i GP berättar hon att hon inte hade överlevt sin vistelse i ödemarken utan ett vattenfilter.

Ett exempel på hur viktigt vattenfilter kan vara

Ett smått ironiskt exempel på hur viktigt det kan vara med vattenfilter får du om du tittar på Darius Campbell. Den brittiske Idol-deltagaren skulle för några år sedan göra reklam för ett vattenfilter. I reklamfilmen ingick ett moment där Campbell och några andra skulle dricka vatten från floden Themsen i London. Idén var att det skulle bevisa hur rent vattnet blir om du använder ett vattenfilter. Det som hände sen går knappast att beskriva som komiskt, men visar vilken skillnad vattenfilter gör. Campbell drabbades till skillnad av de andra deltagarna av hjärnödem. Ett allvarligt tillstånd som gör att din hjärna svullnar upp. Han hamnade i koma. Det visade sig senare att vattenfilter av någon anledning inte hade använts på vattnet han drack. De andra personerna i filmen som drack filtrerat vatten klarade sig helt utan åkommor.