Går det bra att föra in snus i Iran? Det är en lite omdebatterad fråga och några konkreta svar är svåra att få. Tobaksrökning är förvisso förbjudet på många offentliga platser, men det är accepterat för hemmabruk. På restauranger, barer och hotell är det olagligt att röka. Men hur går det för den som vill stoppa in en snus under läppen?

Den som snusar idag har blivit mycket bekväm av sig. Snusaren undkommer en hel del regleringar från tobaksanvändning på offentliga platser och miljöer och kan diskret stoppa in en snus, utan att förvänta sig repressalier eller tillsägning. På internet finns även en sajt, Snusers, där man enkelt kan beställa hem billigt snus online. Men hur är det med bekvämligheten när man reser utomlands, till exempel till ett land som Iran?

Snus verkar okej

Ska du resa till Iran men känner dig osäker på om du får ta med dig en snusdosa eller två? Enligt de flesta reseguider ska det fortfarande vara okej, så länge det är för privat bruk. Precis som med allt annat är det dock bra att kontrollera nya regler om hur många gram snus du kan ta med utan att riskera någon tullavgift, där den nuvarande regeln är 250g snus. Här kan du läsa vad Tullverket skriver om snus och tobak vid resor.

Det är främst tobaksrökning som har restriktioner på allmänna platser i Iran: här har man nämligen under många års tid försökt dämpa iraniers cigarettanvändning. Eftersom snus inte är särskilt utbrett i dagens Iran kan det råda en hel del osäkerhet. Det bästa är att leta efter aktuell information om vad som gäller vid just din avresa.

Snuset i Mellanöstern

Man beräknar att tobak introducerades till Mellanöstern på 1600-talet och att den kom via ditresande européer. Européerna själva hade stött på tobaken när de nådde den Nya Världen i nutida Amerika, och både rökning, tuggning och snusning blev snabbt populärt över större delen av världen. I Iran har man under en längre tid haft statliga kampanjer mot tobaksrökning precis som i väst. Å andra sidan är fortfarande tobak en stor importvara till Iran, främst via Turkiet. Det är oklart hur utbredd tuggtobaken och snuset någonsin blev i den här delen av världen.

Precis som i övriga delar av världen konstaterar man att rökning har en dålig effekt på människors hälsa, även om man också menar att Iran är ett av de länder där folk lever länge tack vare en bra kost. Man har bland annat sett forskning på att länder med en befolkning som äter mycket medelhavskost som olivolja och liknande, har bättre hälsa – oavsett om du är tobaksanvändare eller inte. Huruvida du tar med dig en snusdosa till din resa eller inte är alltså en fråga du får ställa dig inför din avresa. Kanske kan du nöja dig med att snusa tobaksfritt snus under din resa, eller avstå från din vana medan du är utomlands.