Shopping i Iran är ganska olikartad från den shoppingen som finns i Sverige. Både vad gäller sätt att handla och själva utbudet. Men en sak är säker; du kommer inte komma hem tomhänt för i Iran finns många olika produkter som du inte hittar i samma skala i Sverige. Här får du lära dig lite mer om iranska shoppingseder.

Även om iransk kultur till stor del ligger långt ifrån vår egen så känns många västerländska begrepp till där. Dock kan det ta lite tid innan shoppinghelger som Black Friday och Cyber Monday letar sig in i iranska shoppingrutiner. Vill du leta efter varor till Cyber Monday-helgen får du således leta på nätet, kanske genom cybermondaysverige.se, om du skulle vilja ha lite prisvärd onlineshopping.

iransk marknadShoppingkulturen i Iran

När du ska ut och handla kläder eller smycken, mat och annat i Iran, skiljer sig tillvägagångssättet från det svenska. I Sverige får du själv fritt botanisera och plocka på hyllorna för att sedan gå in och prova i en provhytt. I Iran plockar butikspersonalen fram det du säger att du är intresserad av. Tyvärr finns det ofta inga provhytter, så det kan vara svårt att veta om du passar i plagget när du köper det. En anledning är att det kroppsliga är mycket tabu i iransk kultur, på offentliga platser.

Dock kan du hitta ett mycket stort utbud av både flotta kläder, underkläder, smycken, accessoarer, skor, kakor, sötsaker och elektronikprylar. Kvinnor är mycket uppmärksamma på sin skönhet trots att många går beslöjade. Men på senare tid har stora protester uppkommit.

”Jag är trött på att vår regering ska tala om för mig vad jag kan göra med min kropp”, säger en kvinna som demonstrerar mot slöjförbudet.

Kvinnligheten märks av stort i modet på övrigt plan i Iran. Som ännu en fördel är allt mycket billigt och kläderna ofta av mycket hög kvalitet.